Fietscross is net als iedere andere bewegingssport niet geheel zonder risico's. Je zult zo af en toe best eens een valpartij meemaken. Snelheid is belangrijk en je rijdt met elkaar op dezelfde baan. Fietsen zijn van metaal en de baan is hard.... Zonder voorzorgsmaatregelen is de kans op een ernstige blessure niet gering. Gelukkig zijn er goede manieren om je te beschermen, een aantal zijn zelfs verplicht.
 
Hieronder kun je lezen hoe je je zelf goed kunt beschermen. Voorkomen blijft beter dan genezen, nietwaar?
 
De volgende beschermmiddelen zijn verplicht.

  Een stevige en vooral goed passende helm. Gebruik liever het type "integraal" dan een helm met een beweegbaar onderstuk. Vanzelfsprekend zijn er speciale crosshelms in tal van maten en kleuren. Op de links-pagina kun je kijken bij "leveranciers" voor mooie helms. TIP: Als je een gebruikte helm koopt overtuig je er dan wél van dat deze onbeschadigd is. Een helm die betrokken is geweest bij een flinke valpartij is in feite onbetrouwbaar geworden.
Een paar stevige handschoenen. Zorg er voor dat ze nauw sluiten en voorzien zijn van versteviging bij de knokkels, handpalmen en vingertoppen. Op de links-pagina kun je kijken bij "leveranciers". Hier vind je tal van merken.
Schoenen. Zorg er voor dat je een paar stevige schoenen hebt waarvan de veters niet in de ketting kunnen raken.
Een lange broek. Zorg voor een broek met nauwe pijpen. Bij voorkeur een crossbroek met verstevigingsstukken. Op de "link" pagina kun je bij "leveranciers" kijken. Hier vind je tal van merken en mogelijkheden.
Een shirt met lange mouwen. Een stevige shirt, bij voorkeur een cross-shirt met verstevigingsstukken. Op de "link"pagina kun je bij "leveranciers" kijken. Hier vind je tal van merken en mogelijkheden.

Tijdens de proefperiode kun je een helm en handschoenen van ons lenen. Als je lid bent geworden, moet je zelf voor deze zaken zorgen.
 
Naast de bovenstaande en verplichte beschermingen is het bovendien verstandig zorg te dragen voor de volgende zaken:

Bodyprotector. Dit harnas beschermt je ruggegraat, schouders en borst. In de praktijk heeft het al vaak zijn nut bewezen. Ook hier is het belangrijk dat het goed past en je niet hindert in je bewegingen.
Elleboog- en kniebeschermers. Voor een optimale bescherming tegen verwondingen tijdens valpartijen.


Eventueel kun je nog meer bescherming overwegen, bijvoorbeeld:

Een racebril. Vaak toegepast in de hogere klasse. Deze bril voorkomt dat je plotseling stof, zand of steentjes in je gezichtsveld krijgt. Vanzelfsprekend bied deze bril ook extra bescherming bij een valpartij.
Begin je nog maar net dan kun je de aanschaf van deze zaken nog even uitstellen. Besef je echter wel dat alle bescherming alleen maar kan bijdragen tot een veiliger gevoel voor jezelf en je ouders of verzorgers.

Volg ons op:

Laatste Nieuws

Inschrijven PK's

29-03-2016
Vanaf heden is het ook weer mogelijk om je via de website in te schrijven voor de PK's. Je kunt de pagina bereiken door in het menu te kiezen voor "Mededelingen -> Inschrijven PK's". Ook kun je hier klikken om rechtstreeks naar het inschrijf formulier te gaan.

Mede mogelijk gemaakt door...

Wasdas

Inloggen